Het gemeentelijk reglement op de ambulante handel wordt aangepast aan de recente wijzigingen van het decreet en het besluit van de Vlaamse regering.
Gelet op het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40;
Gelet op de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 2005, 20 juli 2006, 22 december 2009 en 21 januari 2013 en de decreten van 24 februari 2017 en 3 maart 2023 artikelen 8 tot en met 10;
Gelet op het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, gewijzigd bij besluiten van de Vlaamse Regering van 21 april 2017 en 22 september 2023, artikel 15 en 23 tot en met 44;
Gelet op de beslissing van de gemeenteraad d.d. 25 november 2019 houdende het gemeentelijk reglement ambulante handel;
Overwegende dat volgens artikel 8 §1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement;
Overwegende dat volgens artikel 9 § 1 van de wet van 25 juni 1993 de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein, buiten de openbare markten en kermissen, wordt geregeld bij gemeentelijk reglement;
Overwegende dat op voorstel van het college van burgemeester en schepenen er aanpassingen dienen te gebeuren aan dit reglement;
AFDELING 1: ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN
Artikel 1 - Gegevens van openbare markten (wet art. 8 §2)
De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:
a/ De wekelijkse markt wordt gehouden op woensdagvoormiddag van 6u00 tot 14u00 in volgende straten: Krekelendries - Markt - Nieuwstraat - Korte Ridderstraat - Varkensmarkt - Bogaerdstraat;
b/ De jaarlijkse jaarmarkten
De markten die op een feestdag vallen worden eventueel door het college van burgemeester en schepenen verschoven of afgelast. Het college van burgemeester en schepenen heeft het recht één of meer markten tijdelijk te verplaatsen, te schorsen of de aanvangs- en sluitingsuren te wijzigen, telkens wanneer bijzondere omstandigheden en/of het respecteren van de veiligheid en/of de volksgezondheid dit vereisen.
De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.
PLAN VAN DE STANDPLAATSEN: zie bijlage
Afdeling 1.1 - Toewijzing standplaatsen
Artikel 2 - Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art. 25)
Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen;
Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:
1° de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico's;
2° bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.
De gemeente of de concessionaris kan ook altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.
De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan wie producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt met het oog op de verkoop.
Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot 2. (wet art. 8)
2.1 - Inrichting standplaats
Vaste abonnementhouders dienen hun plaats in te nemen ten vroegste vanaf 6u00 en ten laatste een half uur voor de aanvang van de markt zijnde 7u30. Indien dit, omwille van overmacht, niet lukt, dienen zij de marktleider telefonisch (052 89 10 99) of via mail (snelloket.cn@merchtem.be) te verwittigen.
Bij afwezigheid kan de standplaats door de marktleider worden toegewezen aan een losse standhouder.
Onder geen beding mogen extra meters t.o.v. de in het abonnement vastgelegde meters ingenomen worden. Uitzonderlijk kan dit door de marktleider worden toegestaan indien dit in het voordeel is van het totale marktbeeld.
Stoepborden aan kramen mogen de doorgang voor de bezoekers niet belemmeren en dienen dus binnen de grenzen van het kraam te worden geplaatst.
Een standplaats man niet vóór 12u30 verlaten worden tenzij hiervoor uitdrukkelijk toelating werd gevraagd aan de marktleider.
De marktkramers moeten bij het verlaten van de markt hun standplaats opruimen. Alle afval en verpakking dient meegenomen te worden en er mag niets in de riool gestort worden. Het achterlaten van afval op de markt wordt beschouwd als sluikstorten. Indien het afval niet wordt meegenomen is de gemeente genoodzaakt dit te beboeten.
De opkuis van de markt gebeurt vanaf 13u00.
Om 14u00 moeten alle kramen van de markt verwijderd zijn.
Artikel 3 - Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 23)
De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:
Artikel 4 - Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27)
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt en, in voorkomend geval, op basis van de gevraagde standplaats en specialisatie. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting. De persoon die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt moet bij de toewijzing van de losse standplaats aanwezig zijn.
De toewijzing van losse standplaatsen kan gebeuren met voorafgaande inschrijvingen. Kandidaturen kunnen ingediend worden via mail (snelloket.cn@merchtem.be) of telefonisch (052 89 10 99) en dit ten laatste op dinsdagavond om 19u.
De toevallige marktkramers melden zich ten laatste 30 minuten vóór het aanvangsuur van de markt aan de ingang van het gemeentehuis - Nieuwstraat 1, zijnde 7u30.
Alle kandidaturen worden in een openbaar register bijgehouden.
Artikel 5 - Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten
5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 & 30)
Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente of de concessionaris na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen, zoals omschreven in 5.2.
Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door publicatie van een kennisgeving.
Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht via de website (www.merchtem.be) en/of via de lokale pers.
De kandidaturen kunnen ingediend worden:
5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31)
Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst bijgehouden in een register van kandidaturen met registratie van het tijdstip van de indiening van de kandidatuur.
Deze kandidaturen worden geklasseerd:
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.
De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.
Uiterlijk op 15 december van het aflopende dienstjaar moeten de kandidaten opgenomen in het register spontaan hun kandidatuur herbevestigen om in het register van het volgende dienstjaar opgenomen te blijven.
5.3. Volgorde van toekenning standplaatsen op basis van register (KB art 29 en 31)
Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden in het register van kandidaturen:
De kandidaturen worden binnen elke categorie, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum chronologisch geordend.
Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven:
5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen per abonnement (KB art. 33)
De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:
5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34)
Een plan en/of register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.
Afdeling. 1.2 - Abonnementen
Artikel 6 - Periodiciteit van abonnement (KB art. 32 en 37)
De abonnementen worden toegekend voor de duur van 3 maanden.
Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd behoudens anders bepaald door de aanvrager (cf. artikel 7 en 8 van dit marktreglement) en behoudens intrekking bij aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op duurzame drager tegen ontvangstbewijs door het gemeentebestuur of de concessionaris in de gevallen bepaald in artikel 9 van dit marktreglement.
Een seizoensgebonden activiteit (art. 37 KB) is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden.
De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.
Artikel 7 - Opschorting abonnement (KB art. 32)
De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.
Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats, waarbij geen rekening gehouden wordt met de specialisatie van het register (van abonnementen).
Bij regelmatig terugkerende opschortingsaanvragen, die een negatief effect hebben op de organisatie van de markt, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen de houder van het abonnement een andere standplaats toe te wijzen.
De abonnementhouder mag maximaal 15 marktdagen per dienstjaar afwezig zijn. Bij meer afwezigheden kan het college van burgemeester en schepenen beslissen het abonnement op te schorten of een andere standplaats toe te wijzen.
Bij meer dan vier opeenvolgende afwezigheden, zonder enige verwittiging aan de marktleider of de afdeling interne zaken - snelloket/onthaal, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen het abonnement op te schorten of een andere standplaats toe te wijzen.
Afwezigheden wegens verlof worden 2 weken op voorhand doorgegeven aan de marktleider.
Artikel 8 - Afstand van het abonnement (KB art. 32)
De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefenen kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.
De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen of door de concessionaris geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.
Artikel 10 - Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2)
Wanneer de openbare markt of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement. Deze termijn bedraagt 12 maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest.
Deze termijn bedraagt 6 maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare markt of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt.
In geval van absolute noodzakelijkheid kan van deze termijnen afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.
Artikel 11 - Inname standplaatsen (KB art. 26)
De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
De personen vermeld in 2. tot 5. kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.
Wie niet beroepsmatig producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkoopt, te koop aanbiedt of uitstalt, kan, mits voorafgaande toelating van de gemeente, ook een standplaats innemen.
Artikel 12 - Overdracht standplaats (KB art. 35)
De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:
De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.
De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld dat:
Afdeling. 2.1 - Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag plaatsvinden zijn vooraf bepaald
Artikel 14 - Voorafgaande machtiging (KB art. 38)
Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een voorafgaande machtiging van de gemeente:
De bezettingsmodaliteiten kunnen op eenvoudige vraag bekomen worden bij de gemeente.
15.1. Aanvraag machtiging
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in artikel 14 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 van dit reglement en is onderworpen aan een voorafgaande machtiging. Deze machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij de gemeente.
De aanvrager dient ook te vermelden op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten wenst uit te oefenen.
15.2. Beslissing machtiging (KB art. 42)
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 11) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 17 - Toewijzingsregels losse standplaatsen (art. 42 §2)
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.
Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.
Artikel 18 - Toewijzingsregels en bepalingen abonnement
Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. artikel 5 tot en met 9 van dit reglement).
Artikel 19 - Toepassingsgebied (KB art. 38)
Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet dit voorafgaand aanvragen bij de gemeente.
Artikel 20 - Voorafgaande machtiging
20.1. Aanvraag machtiging
Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 19 moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd worden bij de gemeente op de dienst economie.
20.2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld:
De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
Artikel 21 - Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen
De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. artikel 2) en innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. artikel 11) kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Artikel 22 - Toewijzingsregels losse standplaatsen (KB art. 43 §2)
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.
Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt de toewijzing via loting.
Artikel 23 - Toewijzingsregels en bepalingen abonnement
Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. artikelen 5 tot en met 9 van dit reglement). Voorwaarden inzake melding van vacature (artikel 5.1 van dit reglement) geldt niet.
Afdeling 2.3. - Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze
Artikel 24 - Toepassingsgebied (wet art. 4 en 9)
Bij een ambulante activiteit op rondtrekkende wijze verplaatst de handelaar zich langs een traject (al dan niet vooraf bepaald), waarbij een verkooppunt telkens voor een korte stoptijd wordt ingenomen. De stoptijd beperkt zich tot de duur van de directe transactie(s), waarna het traject onmiddellijk verdergezet wordt. De ambulante handelaar dient deze ambulante activiteit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.
Artikel 25 - Voorafgaande machtiging
25.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)
Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 24, moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden bij de gemeente bij de afdeling interne zaken - snelloket/onthaal.
25.2. Beslissing machtiging
In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :
De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.
AFDELING 3: VERKOPEN VAN PRODUCTEN OF DIENSTEN MET NIET-COMMERCIEEL KARAKTER
Artikel 26 - Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter (KB art. 7, gewijzigd door BVR)
Onder producten of diensten met een niet-commercieel karakter wordt verstaan:
1° de occasionele verkoop van producten of diensten met het oog op een menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportief doel;
2° de occasionele verkoop van producten of diensten met als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten;
3° de occasionele verkoop van producten of diensten die plaatsvindt bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade.
Met occasioneel wordt bedoeld: maximum drie keer per jaar;
Voor deze ambulante activiteiten moet voorafgaand een toelating gevraagd worden aan het college van burgemeester en schepenen.
AFDELING 4: AANVULLENDE BEPALINGEN
Artikel 27 - Bevoegdheid marktleider (KB art. 44)
De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om documenten die de identiteit van de personen die een ambulante activiteit uitoefenen en de voorwaarden voor het uitoefenen van ambulante activiteiten te controleren.
Artikel 28 - In werking treden van gemeentelijk reglement
Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2024 en voorgaand gemeentelijk reglement van 25 november 2019 wordt opgeheven.