Terug
Gepubliceerd op 28/03/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 27/03/2023 - 20:00

Aanpassing Algemene Politieverordening

Aanwezig: Walter Teugels, Voorzitter gemeenteraad
Maarten Mast, Burgemeester
Lien Casier, David De Valck, Steven Elpers, Toon Luypaert, Julie Asselman, Schepenen
Mario Vandevelde, Tonia Abbeloos, Chantal Mostaert, Joris Verspecht, Ludwig De Mesmaeker, Toon Dours, Luc Robberechts, Stefaan Van Den Eynde, Nathalie Hellinckx, Anne Del Piero, Tom Van Gestel, Francis Wijns, Tom Vandenbossche, Jean De Block, Reinhoud De Bosscher, Luc Vrijders, Michiel De Potter, Lieven Verhaegen, Raadsleden
Chris Van den Bossche, Algemeen directeur
regelgeving

Gelet op het decreet lokaal bestuur d.d. 22 december 2017 zoals gewijzigd;

Gelet op artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet

Gelet op de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

omschrijving/overwegende

Gelet op de beslissing van de gemeenteraad d.d. 20 juni 2022 houdende goedkeuring aanpassing van de Algemene Politieverordening;

Gelet op de voorstellen aan het college van burgemeester en schepenen d.d. 22 december 2022, 12 januari 2023 en 9 februari 2023 houdende volgende aanpassingen aan de Algemene Politieverordening d.d. 20 juni 2022:

Toevoegen artikel 48 i.v.m. innames openbaar domein:

Het gedeelte m.b.t. de werfafsluitingen was al opgenomen in artikel 47 maar is meegenomen/verplaatst naar artikel 48:

Artikel 48

Alle innames van het openbaar domein dienen vergund te zijn:

  • Alle verkeersborden en signalisatie geplaatst in het kader van deze innames moeten geplaatst worden conform het Ministerieel besluit betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg d.d. 7 mei 1999.
  • Alle verkeersborden en signalisatieborden geplaatst op het openbaar domein mogen geen anderstalige vermeldingen bevatten. Signalisatie met anderstalige vermeldingen dient op verzoek van de politie of van een gemachtigd ambtenaar onmiddellijk te worden verwijderd en vervangen door ééntalig Nederlandstalige borden, zoniet zal de gemeente ambtshalve overgaan tot de verwijdering en de vervanging op kosten en risico van de overtreder.
  • Werfafsluitingen deels of volledig op het openbaar domein geplaatst, moeten overwegend open blijven (niet opgevuld - winddoorlatend). Op de werfafsluitingen mogen geen reclameborden of -doeken worden bevestigd, uitgezonderd veiligheidselementen.
Toevoegen Afdeling 11 met artikel 78 onder Hoofdstuk III - De openbare veiligheid en de vlotte doorgang i.v.m. gebruik elektriciteitskasten:

Afdeling 11. Gebruik elektriciteitskasten.

Artikel 78

§1. Er dient vooraf een geldig keuringsverslag van de elektrische installatie voorgelegd worden. De keuring dient uitgevoerd te worden door een erkend organisme volgens het AREI. Uit het keuringsverslag moet duidelijk blijken dat het gaat over de bedoelde elektrische installatie (chassisnummer of ander herkenningspunt). Ook moeten alle elektrische toestellen die in de attractie of op de stand gebruikt worden mee vermeld worden op het keuringsverslag, het afgeleverde attest moet bij elke controle kunnen worden voorgelegd.

§2. Enkel installaties conform de AREI-reglementering en de voorwaarden genoemd in dit reglement mogen stroom gebruiken via deze kast.

§3. Vanaf de kastuitgang valt de verantwoordelijkheid volledig ten laste van de gebruiker.

§4. Het gezamenlijk aan te sluiten vermogen van de toestellen van de betrokken gebruikers mag nooit groter zijn dan het totaal vermogen dat van de marktkast kan worden afgenomen.

§5. De eigen gebruikte stopcontacten en bedrading dienen steeds in goede staat te zijn. Na het gebruik dient de deur van de elektriciteitskast gesloten te worden en moeten de kleppen van de externe stopcontacten dichtgeklapt en -gedraaid worden.

§6. Elke onregelmatigheid aan de kast dient onmiddellijk aan de bevoegde persoon (dienst Uitvoering - 052 37 39 15) van de gemeente gemeld te worden.

§7. Het is ten strengste verboden om zelf handelingen uit te voeren in de elektriciteitskast bij stroomuitval.

Toevoegen Afdeling 12 met artikel 79 onder Hoofdstuk III - De openbare veiligheid en de vlotte doorgang i.v.m. gemeentewegen:

Afdeling 12. Gemeentewegen.

Artikel 79

Het is verboden:

  • een gemeenteweg te wijzigen, te verplaatsen of op te heffen zonder voorafgaand akkoord van de gemeenteraad;
  • een gemeenteweg volledig of gedeeltelijk in te nemen op een wijze die het gewone gebruiksrecht overstijgt;
  • de toegang tot een gemeenteweg of het gebruik en beheer ervan te belemmeren, te hinderen of onmogelijk te maken;
  • op of in gemeentewegen werkzaamheden uit te voeren of gemeentewegen op welke wijze ook te beschadigen zonder voorafgaande toestemming van het college van burgemeester en schepenen of zijn gemachtigde.
Aanpassing 2de puntje artikel 113 m.b.t. in het bezit zijn van afvalzakje voor hondenpoep:

Artikel 113

In het woongebied waar honden aan de leiband dienen te worden gehouden, zijn de begeleiders ervan verplicht:

  • te beletten dat hun hond de parken en plantsoenen, de speelpleinen, de recreatiecentra, andere voor publiek toegankelijke plaatsen, alsmede de voet- en de fietspaden, de rijwegen, de wandelpaden en de bermen bevuilt;
  • op de hiervoor vermelde plaatsen steeds in het bezit te zijn van een afvalzakje om de uitwerpselen van hun hond onmiddellijk op te ruimen;
  • de hond gebruik te laten maken van de aanwezige hondentoiletten.

Indien de overtreder de uitwerpselen niet verwijdert, worden, onverminderd de mogelijkheid tot het opleggen van een administratieve geldboete, de kosten voor het opruimen en reinigen door de gemeentelijke diensten aan de overtreder aangerekend.

Gezien de nummering van de artikels is aangepast aan de laatste wijzigingen;

Gelet op het positief advies van de jeugdraad d.d. 21 februari 2023;

Publieke stemming
Aanwezig: Walter Teugels, Maarten Mast, Lien Casier, David De Valck, Steven Elpers, Toon Luypaert, Julie Asselman, Mario Vandevelde, Tonia Abbeloos, Chantal Mostaert, Joris Verspecht, Ludwig De Mesmaeker, Toon Dours, Luc Robberechts, Stefaan Van Den Eynde, Nathalie Hellinckx, Anne Del Piero, Tom Van Gestel, Francis Wijns, Tom Vandenbossche, Jean De Block, Reinhoud De Bosscher, Luc Vrijders, Michiel De Potter, Lieven Verhaegen, Chris Van den Bossche
Voorstanders: Walter Teugels, Maarten Mast, Lien Casier, David De Valck, Steven Elpers, Toon Luypaert, Julie Asselman, Mario Vandevelde, Tonia Abbeloos, Chantal Mostaert, Joris Verspecht, Ludwig De Mesmaeker, Toon Dours, Luc Robberechts, Stefaan Van Den Eynde, Nathalie Hellinckx, Anne Del Piero, Tom Van Gestel, Francis Wijns, Tom Vandenbossche, Jean De Block, Reinhoud De Bosscher, Luc Vrijders, Michiel De Potter, Lieven Verhaegen
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
besluit

De aangepaste Algemene Politieverordening aan dit besluit gehecht wordt goedgekeurd.